Comunicat/anunț de presă

Prezentare proiect

FUNDAŢIA CENTRUL DE PREGĂTIRE PROFESIONALĂ VĂLCEA în parteneriat cu SC Indice Consulting and Management SRL și FUNDAŢIA ,,ANTREPRENORIAT SOCIAL” a început din data de 01 Octombrie 2024 implementarea proiectului ”Excelență în Carieră: Promovarea învățării pe tot parcursul vieții”, SMIS 313176. Proiectul are o durata de 24 de luni.

Obiectivul general al proiectului este de a actualiza nivelul de competențe specifice a 601 angajați din regiunile Vest și Sud Vest Oltenia, pe o perioada de 24 luni, ca urmare a evoluțiilor tehnologice rapide și a apariției de noi competențe, prin acțiuni relevante pentru piața forței de muncă, care să faciliteze accesul sau păstrarea unui loc de muncă.

Scopul principal al acestui proiect este să sprijine dezvoltarea carierei pentru 601 angajați din regiunile Vest si Sud Vest Oltenia si să le ofere acestora oportunități de dobândire a noilor competențe necesare pentru a rămâne competitivi pe piața muncii într-un mediu aflat într-o continuă schimbare.

Obiectivele specifice sunt:

OS1: Creșterea gradului de conștientizare și a interesului asupra importanței formării profesionale continue și implicit participării la acest tip de activitate, a beneficiilor formării profesionale continue, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, prin derularea a 10 campanii de conștientizare pentru angajați și angajatori.

OS2: Consilierea profesională a 601 angajați din regiunile Vest și Sud Vest Oltenia, în vederea încurajării participării active la programe de formare profesională continuă, a dezvoltării carierei și a promovării mobilității și flexibilității în carieră, prin derularea a 601 sesiuni individuale și a 40 de sesiuni de grup de consiliere profesională.

OS3: Sprijinirea a 601 angajați din regiunile Vest și Sud Vest Oltenia prin îmbunătățirea cunoștințelor / competențelor / aptitudinilor, ca urmare a participării lor la programele de formare organizate.

OS4: Certificarea dobândirii cunoștințelor / competențelor pentru minimum 481 dintre participanții la programele de formare profesională continuă organizate, prin intermediul a 23 examene finale de evaluare, organizate la finalizarea fiecărui curs de formare.

Grupul țintă al proiectului este format din 601 angajați, cu următoarele caracteristici:

  • au domiciliul/reședința în regiunea Vest sau Sud Vest Oltenia
  • au vârsta între 18 și 65 de ani,
  • sunt angajati cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau timp parțial), inclusiv persoane care ocupa pozitii de management, ce provin din întreprinderi publice și private.

Atenție:

  • În grupul țintă al proiectului nu vor fi incluși angajați din instituții/autorități publice (centrale sau locale) și nici din cadrul persoanelor juridice publice din sistemul de sănătate și de învățământ.
  • Nu sunt eligibile persoanele fără/cu nivel scăzut de formare (ISCED 0-2) și nici persoanele angajate la membrii parteneriatului
  • Pentru categoria de grup țintă formată din persoane care ocupă poziții de management se va avea în vedere ca acestea să nu aibă calitatea de administrator/reprezentant legal în nicio întreprindere publică sau privată.

Activitățile ce vor fi organizate cu și pentru grupul țintă sunt:

  • Organizarea și derularea de campanii de conștientizare a angajaților și angajatorilor privind importanța participării la FPC ce are ca obiectiv organizarea și derularea a 10 campanii de conștientizare adresate atât potențialului grup țintă eligibil (angajați) cât și angajatorilor, din regiunile Vest și Sud Vest Oltenia, pentru promovarea importanței formării profesionale continue, a participării la programele de FPC și a beneficiilor FPC pe termen scurt și lung. Scopul campaniilor va fi de a evidenția importanța și necesitatea FPC, de a ajuta potențialul grup țintă să conștientizeze oportunitățile oferite prin FPC, de a conștientiza valoarea adăugată pe care formarea o poate aduce, de a identifica angajații și angajatorii care doresc să participe în proiect.
  • Consilierea profesională a angajaților pentru încurajarea participării la programele de FPC, inclusiv în legatură directă cu dezvoltarea carierei și apariției de noi competențe pe piata muncii presupune organizarea și derularea programului de consiliere profesională pentru cei 601 angajați incluși în grupul țintă al proiectului. Activitatea de consiliere profesională își propune încurajarea grupul țintă să participe la programele de FPC, inclusiv în legatură directă cu dezvoltarea carierei și apariției de noi competențe pe piața muncii, stabilirea parcursului profesional, căutarea de noi oportunități pentru locuri de muncă. Prin sesiunile de consiliere profesională derulate, angajații din grupul țintă vor avea următoarele beneficii: vor putea să-și dezvolte aptitudinile de muncă, să-și îmbunătățească inserția pe piața muncii, vor fi sprijiniți în luarea deciziilor potrivite cu privire la propria carieră profesională și la dobândirea de abilități și competențe pentru o mai bună încadrare în cerințele pieței forței muncii.
  • Organizarea și derularea de programe de formare profesională pentru angajați, inclusiv persoane care ocupă poziții de management presupune organizarea și derularea de programe de formare profesională pentru 601 persoane, în vederea actualizării competențelor specifice ale angajaților din regiunile Vest și Sud Vest Oltenia, ca urmare a evoluțiilor tehnologice rapide și a apariției de noi competențe pe piața muncii. Prin programele de FPC derulate vom contribui la îmbunătățirea și consolidarea calității fortei de munca din regiunile de implementare ale proiectului, la creșterea participării la învățarea pe tot parcursul vieții și vom sprijinii dezvoltarea unei societați bazată pe cunoaștere. Astfel, vom organiza și derula următoarele programe de formare profesională:

Programe de formare profesională autorizate în conformitate cu OUG 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare:

  • Sudor (curs nivel 3 de calificare)
    • programul răspunde nevoilor pieței muncii din regiunile de implementare ale proiectului prin instruirea oferită participanților în tehnici moderne de sudură, respectând standardele de calitate și siguranță în conformitate cu practicile industriale actuale, astfel încât absolvenții să fie direct pregătiți să îndeplinească cerințele specifice.
    • Număr cursanți care vor participa la acest curs: 56 cursanți
  • Responsabil cu protectia datelor cu caracter personal
    • programul răspunde cerințelor pieței muncii din regiunile de implementare ale proiectului prin faptul ca se focalizează pe instruirea participanților astfel încât aceștia vor fi echipați pentru a asigura conformitatea organizațiilor cu reglementările în vigoare și pentru a gestiona riscurile asociate prelucrării datelor.
    • Număr cursanți care vor participa la acest curs: 28 cursanți
  • Competente antreprenoriale
    • programul vizează dezvoltarea abilităților esențiale pentru antreprenoriat, astfel încât participanții sa fie pregătiți să inițieze și să conducă afaceri de succes în mediul economic actual.
    • Număr cursanți care vor participa la acest curs: 28 cursanți
  • Competență digitală, inclusiv de siguranță pe internet și securitate cibernetică
    • programul se concentrează pe dotarea participanților cu abilități în utilizarea eficientă a tehnologiei digitale, navigarea securizată și protejarea datelor în mediul cibernetic. Absolvenții vor fi pregătiți să răspundă cerințelor angajatorilor într-un mediu economic digitalizat.
    • Număr cursanți care vor participa la acest curs: 280 cursanți
  • Manager proiect
    • programul se focalizează pe dezvoltarea competențelor necesare astfel încât absolvenții vor fi echipați să conducă echipe, să gestioneze resurse și să asigure livrarea proiectelor conform specificațiilor.
    • Număr cursanți care vor participa la acest curs: 28 cursanți
  • Responsabil mediu
  • având în vedere preocupările legate de sustenabilitate, programul se aliniază necesităților pieței muncii prin faptul că pregătește cursanții pentru implementarea de strategii de mediu eficiente, pentru monitorizarea impactului activității asupra mediului și promovarea de practici responsabile în cadrul organizațiilor.
  • Număr cursanți care vor participa la acest curs: 28 cursanți
  • Competență de citire, scriere și înțelegere a mesajului
  • programul răspunde cerințelor pieței muncii prin faptul că se concentrează pe dezvoltarea abilităților de comunicare, inclusiv înțelegerea informațiilor scrise și verbale. Absolvenții vor fi echipați să comunice eficient, să interpreteze cerințele și să răspundă provocărilor comunicării în diverse contexte.
  • Număr cursanți care vor participa la acest curs: 28 cursanți
  • Lucrător comercial (curs nivel 2 calificare)
  • programul pregătește absolvenții să opereze într-un mediu comercial dinamic, să asigure satisfacția clienților și să contribuie la eficiența întreprinderilor din regiunile de implementare ale proiectului.
  • Număr cursanți care vor participa la acest curs: 28 cursanți

Programe de formare profesională neautorizate

  • Munca în echipă în era digitală (curs perfecționare)
  • programul pregătește absolvenții să contribuie la succesul organizațiilor într-un mediu de muncă digital, promovând cooperarea și eficiența resurselor umane în regiunile de implementare ale proiectului.
  • Număr cursanți care vor participa la acest curs: 97 cursanți

Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați:

SC Indice Consulting and Management SRL

📧 bucuresti@indice.ro

”Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European+ prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027”

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro